Waar staan we voor !
Onze visie
1. Poolstervisie CLB GO!
In 2030 is een GO!-CLB ...
deel van een dynamische leergemeenschap die samen vanuit sterke identiteit echt kansen creëert door een DUURZAME, DESKUNDIGE, TOEGANKELIJKE, GEKENDE en OP MAAT leerlingenbegeleiding met als resultaat optimale participatie in/aan een superdiverse maatschappij.
2. Onze missie
CLB GO! LNA biedt perspectief. Leerlingenbegeleiding is een methodisch, multidisciplinair proces van samen zoeken en afstemmen, gericht op de ontwikkeling en onderwijsloopbaan van de jongeren. We handelen steeds in het belang van de leerling. We verbinden ons met de poolstervisie van de CLB GO!.
3. Visie CLB Limburg-Noord Adite
Om onze maatschappelijke opdracht te realiseren gaan we steeds actief op zoek naar de noden en verwachtingen van leerlingen. Samen met leerling, ouders en scholen trachten we een antwoord te vinden op de vraag ‘wat heeft deze leerling nodig om te kunnen functioneren op school en in de maatschappij?’. We stellen in alles de leerling centraal. We toetsen ons handelen en onze adviezen af aan de belangen van de leerling.
Om dit te kunnen realiseren bekijken we leerlingen en de situatie vanuit verschillende facetten. We benaderen hulp- en zorgvragen holistisch, zo krijgen we zicht op het gehele individu en op het functioneren van de leerling binnen de zijn verschillende contexten (thuis en op school). We willen leerlingen niet herleiden tot het gestelde probleem, we hebben oog voor de sterktes van de leerling en van zijn context. Niet alleen willen we de situatie multidisciplinair en contextgericht analyseren, ook in het exploreren van handelingsgerichte adviezen vertrekken we systematisch vanuit verschillende perspectieven. Dit om tot ruimere inzichten en weloverwogen alternatieven voor handelen te komen. We durven verder te kijken dan de voor de hand liggende oplossing en dit steeds in het belang van de leerling. Om dit te realiseren werken we samen met leerling, ouders, scholen en het netwerk.
Onze begeleidingen zijn erop gericht leerlingen, ouders en scholen zelf in staat te stellen antwoord te bieden op de uitdagingen die voorliggen. Vanuit een emancipatorische houding ondersteunen we leerlingen op te komen voor de eigen noden en rechten. Bovendien zetten we in op empowerment met als doel het zelfinzicht en de zelfredzaamheid van leerlingen, ouders en scholen te verhogen. We zijn gericht op positieve aspecten en competenties om zo mensen in hun kracht zetten.
In de toekomst willen we meer inzetten op een laagdrempelige werking voor leerling en ouders. Leerlingen en ouders zijn onze cliënten en weten waarvoor we staan en hoe ze ons kunnen bereiken. Kwetsbare leerlingen en ouders hebben vertrouwen in het CLB en vinden tijdig de weg naar ons met hun hulp- en zorgvragen. We beogen zo de stem van de leerling en de ouders nog meer te vatten. Bovendien willen we door het tijdig inzetten van laagdrempelige hulp preventief werken om de behoefte aan meer ingrijpende hulpverlening te beperken.
We streven naar een meer doelgerichte werking. We stemmen onze begeleiding af op datgene wat de leerling wenst te bereiken of op de verwachtingen die de maatschappij aan het CLB stelt. Samen met alle betrokken partijen en vertrekkende vanuit de concrete hulp – of zorgvraag zoeken we naar een gewenste situatie, een gemeenschappelijke goal. We zijn ervan overtuigd dat de oplossing in het verlengde van de goal en niet in het verlengde van het probleem ligt.
Doelgericht werken zorgt voor een gemeenschappelijke taal en transparantie. Bovendien wordt ieders rol duidelijk en zijn de wederzijdse verwachtingen op elkaar afgestemd. Dit opent perspectieven en maakt de werking en de samenwerking minder vrijblijvend. Door doelgericht te werken worden de evolutie en de ontwikkeling van leerlingen meer zichtbaar(procesgericht). Niet alleen het resultaat maar voornamelijk het proces wordt de gedeelde focus.
Onze waarden
Kernwaarden
- Holistisch
- Empowerment
- Belang van de leerling centraal
Streefwaarden
- Doelgericht werken: effect van de CLB-aanpak
- Laagdrempelig