Medische consulten bij het CLB

Doelstelling

De medewerkers van het CLB voeren systematische contacten uit bij leerlingen (medische consulten).
De systematische contacten kaderen binnen het begeleidingsdomein preventieve gezondheidszorg, waarbij de gezondheid, groei en ontwikkeling van leerlingen wordt bevorderd en beschermd.
De CLB verpleegkundige en Arts volgt zo het groei- en ontwikkelingsproces van de leerling op en detecteert ze risicofactoren, signalen en symptomen van gezondheids- en ontwikkelingsproblemen.

Het CLB vult het begeleidingsdomein preventieve gezondheidszorg in door: 

  • Systematische contacten te organiseren 
  • Vaccinaties aan te bieden 
  • Profylactische maatregelen te nemen waar nodig.  

Tijdens het systematisch contact kan het CLB signalen opvangen of problemen vaststellen met betrekking tot de andere begeleidingsdomeinen of een combinatie ervan.

Richltijnen organisatie systematische contacten

De Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ)   ontwikkelde standaarden voor een kwaliteitsvolle uitvoering van preventieve jeugdgezondheidszorg in de centra voor leerlingenbegeleiding.
Een standaard bundelt niet alleen de beschikbare informatie voor de wetenschappelijke onderbouw van het programma maar biedt ook richtlijnen voor een correcte uitvoering.
De standaarden zijn goedgekeurd door het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid, dat de opdrachten voor preventieve gezondheidszorg in het CLB bepaalt: 

  • Standaard visus: oogstand, gezichtsscherpte op afstand, kleurzin, dieptezicht
  • Standaard vaccinaties: beschrijft de uitvoering van het vaccinatieprogramma van het CLB
  • Standaard groei en puberteit: lengte, gewicht, interpretatie van het groeipatroon en de pubertaire ontwikkeling
  • Standaard gewicht: klinische diagnose van een gewichtsprobleem, aanpak van eet- en gewichtsproblemen en in het bijzonder de vroege detectie ervan. 
  • Standaard gehoor: richtlijn voor de screening van gehoorproblemen. 
  • Standaard mondgezondheid: beschrijft de krachtlijnen van een goed preventief mondgezondheidsbeleid en prioriteiten van mondgezondheidspromotie
  • Infectieziekten

In de 1e kleuterklas (op 3 jarige leeftijd)
In het 1e leerjaar (op 6 jarige leeftijd)
In het 4de leerjaar (op 9 jarige leeftijd)
In het 6de leerjaar (op 11 jarige leeftijd)
In het 3de middelbaar (op 14 jarige leeftijd)


in de 1e kleuterklas zijn ook de ouders welkom op het kleuter-consult.

Wil je weten hoet het sytematisch consult verloopt in het basisonderwijs? bekijk dan deze video

Tijdens het CLB-consult kijken wij naar jouw groei en ontwikkeling: kan je goed horen? Kan je goed zien? We wegen en meten je ook. We kijken ook naar hoe jouw lichaam zich ontwikkelt.
Daarnaast vragen we ook aan jou hoe je je voelt. Hoe loopt het op school? Hoe gaat het thuis? Heb je vrienden bij wie je terecht kan?
In het 6de leerjaar hebben we extra aandacht voor jouw leefstijl. Heb je hierover vragen? We gaan graag hierover met jou in gesprek.
Heb je nog andere vragen? Die kan je tijdens het consult zeker stellen! Zit je nog met een probleem waarover je graag even wil babbelen? Laat dat dan zeker weten aan de verpleegkundige of dokter tijdens het CLB-consult. We gaan samen met jou op zoek naar een antwoord op jouw vraag.

Wil je weten hoet het sytematisch consult verloopt in het 3de jaar Secundair onderwijs? bekijk dan deze video

Dropdown content#1

Dropdown content#2